Opinie privind propunerea de modificare a Ordinului nr. 1362/2018

Schimbările propuse în Ordinul referitor la răspunderea extinsă a producătorilor de ambalaje pot duce la o restrângere a concurenţei pe piaţa OIREP (organizaţiile care implementează răspunderea extinsă a producătorilor) şi la vulnerabilizarea şanselor de îndeplinire a ţintelor de colectare şi reciclare a deşeurilor de ambalaje, atenţionează Asociaţia Română pentru Ambalaje şi Mediu (ARAM), într-un comunicat de presă transmis, joi, AGERPRES.

“(…) este nevoie de coerenţă în ce priveşte prevederile legale referitoare la gestionarea ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje, şi de disponibilitatea la dialog a factorilor de decizie cu toţi actorii implicaţi, în contextul iniţiativelor recente de modificare a cadrului legal în domeniul gestionării deşeurilor de ambalaje, iniţiate de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. În cazul schimbărilor recent propuse în proiectul de ordin de modificare şi completare a Ordinului nr. 1362/2018, membrii ARAM semnalează riscul posibil de restrângere a concurenţei pe piaţa OIREP-urilor (organizaţiile care implementează răspunderea extinsă a producătorilor) şi de vulnerabilizare pe viitor a şanselor de îndeplinire a ţintelor de colectare şi reciclare a deşeurilor de ambalaje”, menţionează reprezentanţii pieţei de profil.

În viziunea ARAM, soluţiile de care este nevoie în mod real pentru îmbunătăţirea sistemului existent trebuie să ţină cont şi de realitatea din teren, inclusiv de necesitatea de a creşte aportul cantităţilor gestionate în baza colaborării dintre OIREP-uri şi autorităţile administraţiilor publice locale la îndeplinirea obiectivelor anuale de colectare şi reciclare. De asemenea, este nevoie de o analiză a activităţii anuale a acestor organizaţii în mod corect şi predictibil, cu raportare la obligaţiile de licenţiere stabilite prin Legea nr. 249/2015.

“Alături şi de ceilalţi participanţi la schemele de răspundere extinsă prevăzute de directivele europene, producătorii de ambalaje şi bunuri ambalate îşi doresc să fie un partener constant al autorităţilor şi să sprijine, în limita competenţelor şi a expertizei, principiile prin care poate fi instituit un cadru legal asumat şi predictibil pentru implementarea eficientă a tuturor standardelor şi cerinţelor aplicabile în domeniu în Uniunea Europeană. În opinia membrilor asociaţiei, dezbaterea şi dialogul sunt singurele modalităţi prin care şi alte state membre au reuşit să asigure condiţiile necesare pentru un management eficient al deşeurilor de ambalaje şi să deschidă calea către economia circulară, lucru subliniat atât de către producători, cât şi de către OIREP-uri, dar şi alţi actori, în nenumărate ocazii”, notează sursa citată.

Asociaţia Română pentru Ambalaje şi Mediu este o organizaţie independentă, non-profit, a producătorilor şi importatorilor de ambalaje şi produse ambalate, ce are ca scop identificarea celor mai bune soluţii în ceea ce priveşte gestionarea ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje şi promovarea implementării unor politici şi strategii de mediu corecte şi echilibrate în privinţa impactului asupra economiei şi asupra mediului înconjurător. AGERPRES/(AS – autor: Daniel Badea, editor: Mariana Nica, editor online: Adrian Dădârlat)

sursa: https://www.agerpres.ro/economic-intern/2021/07/08/aram-este-nevoie-de-coerenta-in-ce-priveste-prevederile-legale-referitoare-la-gestionarea-ambalajelor-si-a-deseurilor-de-ambalaje–744815

Share