Robert Uzună, Vicepreședinte ARAM: Avem nevoie de OIREP-uri, colectori și reciclatori – funcționali și performanți. Avem nevoie și de stat pentru a construi împreună cu noi regulile

România s-a aflat, timp de ani de zile, pe ultimul loc din Uniunea Europeană la reciclarea ambalajelor. Chiar dacă odată cu introducerea SGR la finalul anului 2023, piața deșeurilor de ambalaje a căpătat o nouă dinamică, Sistemul Garanție-Returnare nu poate să fie soluția pentru toate cele peste 500.000 de tone de plastic pus pe piață. În acest context,  OIREP-urile au în continuare un rol esențial, dar provocările și responsabilitățile sunt poate chiar mai mari decât înainte. Sunt și oportunități, dar ceea ce este esențial este să existe o cât mai bună colaborare și cooperare între toți stakeholderii implicați pentru ca managementul deșeurilor în România să fie unul eficient și să ne ajute să ne atingem țintele impuse de UE.
“Toată lumea are senzația că SGR va rezolva problema României în ceea ce privește ambalajele. SGR-ul va gestiona undeva la 20%, iar 80% rămâne în responsabilitatea colegilor noștri de la OIREP-uri, care au nevoie să conlucreze cu acele entități de unde se poate extrage acest material.  Avem nevoie de OIREP-uri, colectori și reciclatori – funcționali și performanți. Avem nevoie și de stat pentru a construi împreună cu noi regulile după care se desfășoară acest joc. Este important ca sistemul să fie unul echilibrat pentru a fi funcțional”, a declarat Robert Uzuna, vicepreședinte ARAM.
Share