Președintele ARAM, despre transpunerea Directivei privind plasticul de unică folosință, la PRIA Environment 2021

PRIAevents a organizat conferința PRIA Environment 2021 în 2 noiembrie   una dintre cele mai importante platforme de dezbateri despre cele mai importante teme de mediu.

Suntem onorați că Dl. Alin VIȘAN – Președinte, ARAM, a participat la PRIA Environment 2021,  a acceptat invitația de a lua cuvântul în cadrul PRIA Environment 2021 în 2 noiembrie, online, de la 10:30.

Evenimentul PRIA Environment a avut o audiență foarte mare – 215 participanți în platforma evenimentului și 2 000 la transmisia live, au participat cei mai importanți lectori din domeniu, dezbaterile fiind interactive și au avut loc schimb de opinii și experiență.

S-a discutat despre rolul administrațiilor centrale si locale, despre politici și măsuri de mediu, SGR,  colectare și reciclare, dar și despre stadiul transpunerii legislației europene.

Alin VIȘAN – Președinte, ARAM a mărturisit:

„O altă prevedere foarte importantă, adoptată în această toamnă de către Ministerul Mediului și de Ministerul Economiei, este Legea de Implementare a Directivei privind plasticul de unică folosință. Este o lege bună și necesară. A fost o dorință la nivel european, după cum știm foarte bine, să luăm o decizie dură și strictă în ceea ce privește aceste tipuri de ambalaje.

care ajung pe plajă, ajung în mări și poluează. S-a găsit o soluție bună în a identifica ambalajele care pot fi interzise, pentru că există alternative la ele. România a fost printre primele state europene care a implementat această Directivă. Avem acest termen de 5 septembrie 2021, de la care sunt interzise o parte dintre produse, însă această Lege nu este doar despre interzicerea unor produse. Sunt alte lucruri la fel de importante, sunt foarte multe ambalaje care nu pot fi interzise de astăzi și se dorește o diminuare treptată a consumului lor, dar nu o eliminare, pentru că nu este posibilă. Sunt alte ambalaje, cum ar fi sticlele de PET, pentru băuturi, unde, la fel, nu cred că își poate închipui cineva că putem renunța peste noapte la acest ambalaj, totuși, indispensabil lumii moderne de azi. Aici, s-a luat decizia de a pune accent pe colectarea acestor ambalaje. O colectare de 90% chiar reprezintă o performanță deosebită, iar cu ajutorul SGR suntem și noi aproape de acest procent foarte ambițios. Produsele din partea A din Directivă nu pot fi înlocuite astăzi și este doar o intenție de a reduce consumul până la jumătate, în următorii 4-5 ani. Este foarte ciudat modul în care s-a ajuns la o interzicere ascunsă a acestor produse, cu intenție sau fără intenție, soluția legislativă găsită a fost că toți cei care vând asemenea produse astăzi (e vorba de banalele casolete din plastic sau de banalele pahare din plastic pentru băuturi), să aibă la raft alternative care să nu fie din plastic. Altfel, riscă o amendă de până la 40.000 de lei. Nu s-a luat în calcul faptul că vorbim de zeci de mii de comercianți din România și de o incapacitate a industriei europene, nu vorbim de România, de a pune la raft astăzi alternative pentru tot ce se consumă.

Prima observație din partea noastră, ar fi să gândim mai bine modul în care o asemenea interdicție absolută, mascată, poate fi astăzi implementată, dacă noi chiar putem înlocui azi aceste produse la raft și dacă soluția cea mai bună este să venim cu o amendă pentru comercianți, care sunt în imposibilitatea practică de a avea acces la aceste tipuri de ambalaj.

Soluțiile pe care noi le propunem sunt gândite pentru a ne încadra în acest termen de 2026, prevăzut de Directivă. Sunt prevăzute și de Ordonanță: să se creeze un registru, în care aceștia [producătorii de produse alternative care nu conțin plastic] să se înscrie, să se stabilească niște criterii pentru care produsele vor fi considerate alternative, să se dea timp comercianților să se organizeze. E vorba de o tranziție echitabilă pentru toată lumea, astfel încât să se ajungă la un rezultat bun, și nu la o impunere a unor amenzi uriașe, peste noapte. Avem încredere că toți factorii implicați se vor apleca cu mai multă atenție asupra acestui subiect și vor înțelege că este nevoie de o ajustare a acestei probleme.”

Sursa: https://priainfo.ro/alin-visan-presedinte-aram-a-participat-la-pria-environment-2021/

Share