Alin Vișan (ARAM): Există o mare discrepanță între colectarea și reciclarea deșeurilor în țările din Vest și ce se întâmplă în România

Eforturile noastre, ale producătorilor de ambalaje, se învârt deocamdată în gol în ceea ce priveşte sistemul municipal de colectare a deşeurilor şi nu este posibil să avem o aşa de mare discrepanţă între ce se întâmplă în România şi cât se colectează şi se reciclează în ţările din vestul Europei, a declarat, miercuri, preşedintele Asociaţiei Române pentru Ambalaje şi Mediu (ARAM), Alin Vişan, în conferinţa PRIA Environment.

“Vă reamintesc că ţintele de colectare, ceea ce înseamnă şi reciclare, se vor duce către 90% pentru cele trei tipuri de ambalaje intrate în sistem, faţă de ţinte care astăzi se opresc în jur de 60%-65%. Toate astea se fac cu eforturi. Nu trebuie să ne ferim în a spune că este vorba de costuri mai mari pe care le suportăm, ca producător, prin tarifele plătite. Eforturi şi de organizare, eforturi logistice, eforturi ale comercianţilor, în primul rând, dar credem că a fost o decizie bună. Credem că toţi actorii implicaţi până acum cu responsabilitate şi-au făcut treaba şi trebuie să fim optimişti şi să sprijinim cu toţii acest sistem în continuare. Acum, într-adevăr, restul de 75% din ambalaje rămân încă în sistemul clasic de gestionare. Vor fi provocări în continuare şi aici. Sperăm, totuşi, la o predictibilitate a legislaţiei”, a spus Vişan.

El a atras atenţia asupra problemelor care există în continuare în sistemul municipal de colectare a deşeurilor de ambalaje.

“Noi vă spunem în continuare că suntem pregătiţi să acoperim cu responsabilitate costurile unui sistem eficient, însă vrem ca banii pe care noi îi punem în sistem să fie folosiţi pentru a creşte calitatea şi cantitatea deşeurilor de ambalaje recuperate. Din păcate, toate aceste eforturi se învârt în continuare în gol, în ce priveşte sistemul municipal, care produce foarte puţine cantităţi. Nu trebuie să ne fie ruşine să spunem că aici trebuie făcuţi paşi în continuare. Nu este posibil să avem o aşa de mare discrepanţă între cantităţile de deşeuri de ambalaje colectate în sistem municipal în România şi cât se colectează şi se reciclează în ţările din vestul Europei”, a precizat şeful ARAM.

Potrivit acestuia, Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) “este încă la început”, iar rezultatele foarte bune se vor putea vedea “în 2-3 ani”.

“Anul 2023 a fost unul al schimbărilor, dar nu ne-a surprins, pentru că a venit după alţi ani în care s-au încercat diverse variante. Am trecut cu bine, zic eu, inclusiv peste schimbarea radicală de anul trecut, în care modul de alocare a responsabilităţilor pe lanţ a fost regândit. Spunem noi că a fost o soluţie până la urmă corectă şi funcţională. Iată, este încă un an, 2023, în care ţintele de colectare şi de reciclare a deşeurilor de ambalaje au fost atinse de producători prin intermediul colegilor de la OIREP. Încă un an în care industria a finanţat, a suportat costurile de colectare şi de reciclare a deşeurilor de ambalaje. Încă un an în care lucrurile au fost funcţionale. Vedem astăzi funcţional Sistemul de Garanţie-Returnare, care este încă la început, dar noi, ca producători, suntem mândri că am făcut funcţional acest sistem, finanţându-l şi având grijă ca tot managementul să fie să fie funcţional. Nu este puţin lucru. Vom ajunge în 2 – 3 ani la nişte rezultate foarte bune, sper eu”, a subliniat Alin Vişan.

Reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, dar şi ai companiilor de mediu discută, miercuri, despre colectarea deşeurilor şi reciclarea, impactul taxei de economie circulară şi al taxei pe plastic, în cadrul unei noi conferinţe PRIA Environment.

Foto: Angelo Brezoianu, Agerpres Foto
Share