Alin Vișan, Președinte, Asociația Română pentru Ambalaje și Mediu (ARAM) a vorbit în cadrul dezbaterii ”Reciclarea, în fața unor noi provocări legislative” despre problema ce urmează de la 1 ianuarie și a tras un semnal de alarmă.
“Nu e conferință la care să particip și să nu observ eforturile care se fac la nivel local în a crește gradul de colectare a deșeurilor de ambalaj. Din poziția în care noi ne aflăm ca și industrie, nu putem doar să ne uităm cu uimire, ne uităm cu o foarte mare tristețe, pentru că o slabă performanță a autorităților locale în a colecta deșeurile de ambalaje se traduce în contribuții de plată, în amenzi, bani care trebuie scoși din buzunare către producători. De ce? Noi ca și producători suntem obligați prin lege să finanțăm, să suportăm costurile cu colectarea și reciclarea deșeurilor de ambalaje, este o răspundere la nivel european, poluatorul plătește. Noi ca producători nu avem mașini de colectat deșeuri, nici stații de reciclare, noi plătim, ori dacă la nivelul autorităților locale, suntem “la început” și noi ne chinuim să strângem aceste cantități pe care noi trebuie să le finanțăm în proporție de minim 60%, de unde să luăm aceste cantități pe care noi să le finanțăm? Noi vrem să finanțăm, dar nu sunt cantități.
În fluxul municipal se generează ca și deșeuri de ambalaje colectate mai puțin de 10% decât ne trebuie. Asta e realitatea, din acest motiv suntem la început, pentru că nu este o performanță, nu zic performanță să colectăm 60-70% cât colectează alte state, dar măcar să generăm niște cantități care să ne asigure atingerea acestor ținte. Ce putem face dacă nu vin cantități din municipal? Ne bazăm pe colectori. Sistemul de colectare care a fost mult hulit, a fost dat de-o parte de sistemul de salubritate, să nu se atingă de acele cantități care sunt ale salubriștilor.
Ajungem în situația în care noi trebuie să plătim aceste costuri. Ce se întâmplă cu prevederile legislației? Din păcate nu se întâmplă lucruri plăcute pentru producători, pentru că suntem puși să plătim încă o dată. Deci plătim aceste costuri de colectare și de sortare prin intermediul colegilor de la OIREP care finanțează cu greu și costuri mari colectarea din municipal și colectarea prin sistemul de colectori și dacă cumva, prin flux, se întâmplă vreo problemă, o fraudă, un lucru în neregulă tot producătorii sunt obligați de anul viitor, de la 1 ianuarie să plătească încă o dată. Acest lucru nu ni se pare normal
Dorim să tragem un semnal de alarmă cu aplecare de atenție asupra problemei. Este acum în Parlament spre aprobare o Ordonanță de Urgență care schimbă cu totul acest sistem de răspundere partajată pe lanț al celor care lucrează în acest sistem.
Pe scurt, până acum producătorul avea obligația de a suporta aceste costuri, OIREP avea obligația de a finanța costurile către colectori și reciclatori, iar în cazul în care colectorul sau reciclatorul nu-și făcea treaba, în sensul că raporta în fals cantități, această responsabilitate se afla la acest actor, era obligat să plătească o contribuție de 2 lei/kg pentru acele cantități pe care el în fapt nu le realiza. Nu este o situație generalizată, sunt excepții, dar pentru aceste excepții exista o răspundere pe lanț. De la 1 ianuarie această răspundere se întoarce la producător aproape integral, în sensul că acest actor de la capătul lanțului colectorul sau reciclatorul dacă face o fraudă răspunde în limita a 35.000 de lei. Față de zecile de milioane care se învârt în această industrie, vă las să apreciați cât de mult stres are acel colector și reciclator că trebuie să plătească această sumă.
Dacă este o fraudă la nivelul OIREP răspunde în limita a 2.000.000 de lei. Se ajunge astfel ca producătorul, deși suportă costuri prin plata tarifului pentru OIREP, ajunge să plătească încă o dată eventualele fraude de pe lanț. Vă spunem clar că nu este un tratament care să sprijine eforturile producătorilor.
La anul pe vremea asta scoatem toate ambalajele de băuturi din sistemul municipal din pubelă. De ce? Acele ambalaje ajung oricum în gropile de gunoi. Toate ambalajele de băuturi vor ajunge din nou în magazine. Este un efort pe care industria îl face împreună cu comercianții”, a declarat Alin Vișan, Președinte, Asociația Română pentru Ambalaje și Mediu (ARAM)
DC News Media Group, trust media din care fac parte DCNews, DCBusiness, DCMedical, ȘtiriDiaspora, DefenseRomânia, Spectacola, Astrosens, DCNewsTV și Radio DCNews, organizează în data de 22.11.2022 conferința cu titlul ”Reciclarea, în fața unor noi provocări legislative.