Transition period required, to use up existing stocks of single-use plastic products

Asociația Română pentru Mediu și Ambalaje salută transpunerea în legislația națională a Directivei (UE) 2019/904 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului, însă atrage atenția că nu este prevăzută și o perioadă de tranziție pentru epuizare stocurilor existente.

„Odată cu intrarea în vigoare a ordonanței de transpunere, nu vor mai putea fi introduse pe piață produse din plastic cum ar fi bețișoare pentru urechi, tacâmuri, farfurii sau paie pentru băuturi, existând deja alternative ale acestora, ce se fabrică din bambus, din carton sau din lemn. Din păcate, nu este prevăzută și o perioadă de tranziție, ce ar fi permis producătorilor și importatorilor să epuizeze stocurile existente, însă produsele aflate acum în circuitul comercial (în magazine sau în depozitele distribuitorilor) vor putea fi comercializate până la epuizare”, se precizează într-un comunicat de presă al ARAM.

Conform sursei citate, recipientele pentru alimente fabricate din polistiren expandat vor fi, de asemenea, subiect al restricțiilor de introducere pe piață. Pentru reducerea consumului la jumătate, până în anul 2026, în cazul celorlalte recipiente din plastic pentru alimente și al paharelor pentru băuturi, sunt prevăzute măsuri precum oferirea de alternative reutilizabile sau care nu conțin plastic, cum ar fi recipientele din fibre naturale, însă va fi nevoie și de facilități specifice prin care să fie stimulată dezvoltarea acestei industrii.

Totodată, conținutul de plastic al unor produse precum șervețele umede, pahare pentru băuturi sau produse din tutun cu filtre va fi în mod obligatoriu semnalat printr-un marcaj amplasat direct pe produs, pentru informarea consumatorilor, însă nici în acest caz nu este prevăzută o perioadă de tranziție care să permită epuizarea stocurilor existente.

„În cazul sticlelor PET pentru băuturi, țintele foarte ambițioase de colectare separată (90% până în 2029) și de folosire a unui conținut minim de plastic reciclat (30% până în anul 2030) vor putea fi atinse doar în condițiile implementării și în România a sistemului de garanție-returnare (SGR), al cărui proiect este încă în analiza Ministerului Mediului”, se mai arată în textul comunicatului de presă.


Potrivit Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, OUG vine și cu noi reglementări privind răspunderea extinsă a producătorilor. Astfel, aplicându-se principiul „poluatorul plătește”,  s-au introdus prevederi legate de scheme de răspundere extinsă a producătorilor, care să acopere costurile necesare pentru gestionarea și curățarea deșeurilor și pentru măsurile de sensibilizare menite să prevină și să reducă astfel de deșeuri.

În ultimii 50 de ani, producția și consumul de plastic au crescut de 20 de ori și, se pare că se va dubla, iar în următorii 20 de ani va depăși 600 milioane tone la nivel mondial. Doar 30% din plasticul din UE – care totalizează 25 milioane de tone anual – este colectat separat și reciclat. Prin urmare, plasticul devine un pericol tot mai mare pentru flora și fauna acvatică, el reprezentând 85% din deșeurile marine întâlnite pe plaje.

sursa: https://green-report.ro/fara-perioada-de-tranzitie-pentru-epuizarea-stocurilor-existente-de-produse-din-plastic-de-unica-folosinta/

Share