Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ARAM are ca scop sprijinirea solutiilor practice necesare pentru a face fata impactului asupra mediului cauzat de ambalajele folosite, intr-o astfel de maniera incat consumatorii romani sa continue sa se bucure, prin varietatea ambalajelor, de cea mai larga gama posibila de produse.  Aceasta abordare a problemei  trebuie sa armonizeze interesele economice cu cele de protectia mediului si sa incerce minimalizarea cantitatilor de deseuri din zonele de depozitare din intreaga tara.

ARAM considera ca:
    Scopul comun al Industriei, al autoritatilor guvernamentale centrale si locale si al comunitatii  trebuie sa fie un sistem integrat de recuperare al ambalajelor folosite care sa fie util atat din punct de vedere economic, cat si al mediului.
    Trebuie sa existe libertate completa in alegerea materialelor folosite pentru ambalarea bunurilor de consum, cu conditia aplicarii standardelor sanitare recunoscute pe plan international.

1) Ambalajele nereturnabile, dupa ce continutul lor a fost consumat, nu reprezinta in mod necesar deseuri fara valoare: crearea unor  piete secundare pentru materialele acestora ar fi un stimul si o posibilitate reala pentru valorificarea acestor ambalaje.

    In consecinta, orice legislatie viitoare privind ambalajele  trebuie sa tina cont atat de ambalajele returnabile, cat si de cele nereturnabile, conformandu-se astfel tendintei europene, asa cum este aceasta definita in Directiva Uniunii Europene cu privire la ambalaje si deseurile provenite din acestea, adoptata in decembrie 1994.
    Odata ce ambalajul nu mai poate fi folosit ca recipient,  organizatiile si autoritatile implicate in problema deseurilor provenite din ambalaje (industria, consumatorii, autoritatile guvernamentale centrale si locale) trebuie sa-si asume fiecare, in mod corect,  partea  sa de  responsabilitate in rezolvarea problemei.
    Industriei  trebuie sa i se permita prin legislatia privind ambalajele sa organizeze ea insasi modul in care isi asuma partea sa de reponsabilitate.
    Singurul mod realist de a infiinta un sistem eficient de recuperare a ambalajelor folosite este pas cu pas, permitand toate optiunile de recuperare (reciclare, incinerare cu recuperare de energie, bio-metanizare).  Aceasta abordare graduala este esentiala pentru crearea de piete secundare viabile pentru materialele implicate.