Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

„Sibiu - Capitala Culturala Curata!”

Proiectul a fost demarat in luna februarie a anului curent, in colaborare cu  Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, prin Inspectoratul Scolar Judetean Sibiu, si Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile. Scopul proiectului este de a educa elevii in domeniul recuperarii, reciclarii si valorificarii deseurilor menajere si, in principal, a deseurilor de ambalaje.

Programul pilot cuprinde 258 de elevi din clasele a IX- a, a X- a si a XI- a, de la Colegiul National Pedagogic „Andrei Saguna” si 2477 de elevi din clasele I - IV din 9 scoli din Municipiul Sibiu.  

In fazele preliminare ale proiectului, elevi in clasele a X a si a XI a, viitori dascali, au elaborat materialele suport pentru predarea notiunilor legate de colectarea selectiva a ambalajelor si implicarea copiilor din invatamantul primar in procesul de invatare prin jocuri, concursuri, actiuni in aer liber, etc.

intr-o prima etapa, elevii de liceu au fost familiarizati cu tematica gestionarii deseurilor de ambalaje, prin intermediul materialelor elaborate in baza capitolului „Sanatatea Mediului” din cadrulProgramei scolare pentru disciplina optionala „Educatie pentru Sanatate” primind in acelasi timpexemple concrete privind reciclarea diferitelor materiale si rezultatele benefice ale reciclarii asupra mediului inconjurator. 

 Folosind materialul suport oferit de catre membrii ARAM, elevii de clasa a IX a - instructori animatori - au prezentat si au organizat pentru elevii din clasele primare un concurs pentru colectarea ambalajelor provenite de la programul „Cornul si laptele”  Deseurile de ambalaje colectate au fost preluate de societatea de salubritate „GETESIB SA” pentru a fi reciclate.

Clasele cu cele mai bune rezultate au fost premiate. Programul se desfasoara in continuare, urmatoarea evaluare a proiectului urmeaza sa aiba loc la sfarsitul anului 2007.
in Romania, intr-un an de zile, se consuma peste 100 milioane litri de lapte si suc in cutii de carton, peste 95% din ambalajele rezultate fiind tratate ca simple resturi menajere desi pot fi reciclate si in Romania".

Programul se bucura de receptivitate din partea copiilor. De aceea, am decis continuarea acestui proiect in cat mai multe zone ale tarii, in speranta ca cei care participa la concursurile noastre de colectare selectiva vor repeta acest gest si acasa”, a declarat Catalina Sireteanu, Presedinte ARAM si Director Marketing, Comunicare si Mediu, Tetra Pak.

Programul educational privind ambalajele si deseurile de ambalaje „Sibiu - Capitala Culturala Curata!” inceput in februarie 2007 continua si in anul scolar 2007 - 2008 cu participarea elevilor din clasa a X- a, Colegiul National Pedagogic „Andrei Saguna” si elevilor din clasele I - IV din 8 scoli generale din Municipiul Sibiu -

In prima etapa, elevii claselor a X-a, folosind materialele suport referitoare la Programul "Cornul si Laptele", pus la dispozitie prin grija ARAM, au familiarizat copiii claselor I a  si au reluat celorlalti copii cuprinsi in program, informatiile referitoare la produsele ambalate, ambalaje si deseuri de ambalaje si in mod deosebit la cele provenite din programul „Cornul si laptele”.

Creativitatea si ingeniozitatea elevilor din clasele I –IV a fost stimulata printr-un concurs de creatie de obiecte decorative realizate din deseuri de ambalaje reciclabile.

Lucrarile evaluate  de catre un juriu format din 4 membrii desemnati din randul elevilor de clasa a X a, prezidat de  profesorul diriginte a stabili pentru scoala o clasa castigatoare Lucrarirle declarate castigatoare pot fi adminrate in expozitia organizata Colegiul National Pedagogic „Andrei Saguna”
Castigatorii au fost  invitati in data de 19 decembrie la spectacolul cu piesa Degetica jucat pentru ei de catre colectivul teatrului „Gong” din Sibiu